Başkasına veya kendinize zarar verdiniz ve şimdi kızgın, suçlu, üzgün veya utanmış hissediyorsunuz. Başka biri size haksızlık etseydi, özür dilemesini isterdiniz ve sonra onu affetmek isteyip istemediğinize karar verdiniz. Ancak, yanlışı yapan siz olduğunuzda, çıkış yolu bulmak daha zordur. Belki affedilmeyi hak ettiğinize inanmıyorsunuz, ya da kendinizi nasıl affedeceğinizi bilemiyorsunuz.
Kendini affetme adımlarının çoğu, bir başkasını affetmekle aynıdır. Bir başkasını veya kendinizi affettiğinizde iyileşme ve dönüşüm başlar. Affetmek bir bahane veya acıma değildir aksine, olayları kabul etmek ve devam etmek için ilk adımdır.
Büyük küçük her insan hata yapar. Kusursuz canlılar değiliz ve hepimiz affetmeyi/affedilmeyi hak ediyoruz.
Adım 1 – Kabul Et ve Sorumluluk Al
Yaptığınız hata sonucunda o anda hissettiğiniz duyguyu kabul etmeyi deneyin. Evet yanlış yaptınız, hataydı fakat “Bunu ben yaptım; Ben sorumluyum. ” diyerek sorumluluğu almak özünüzde ‘iyi’ olduğunuzu kabul etmenize yardımcı olacaktır.
Kendinizi affetmek için, olanlara ilişkin algınızı açmanız gerekir. Yaptıklarınızı düşünün, sonuçlarını farkına varın. Geçmişi değiştirmek için hiçbir şey yapamayabilirsiniz fakat önünüzde yeni bir hayat var.
Adım 2 – Hatanın Nedenini Tanımla
Bunu yapmanıza neden olan şeyi düşünün. O an ihtiyacınız olan şey neydi? Nasıl duygular ve düşüncelerle bu aksiyona girdiniz? Bu, yaptıklarınıza mazeret olmaz veya haklı çıkarmaz, sadece yapma nedeninizi tanımlayın. Yaptığınız şeyi neden yaptığınızı bildiğinizde, gelecekte de aynı ihtiyacı karşılamak için daha yapıcı yollar bulabilirsiniz.
Adım 3 – Kendinizi Bağışladığınızı Söyleyin
“Geçmiş bitti; değiştiremiyorum. Yine de hatalarım için kendimi affediyorum ve bugün hayatıma devam etmeme izin verdim.” Bu, sözde basit ve işlevsiz gelebilir fakat kişinin kendine şefkat gösterebilmesi için bu cümleleri kendi ağızından duyması gerekir.
Adım 4 – Ders Çıkarın
Bu olay size ne hissettirdi? Hangi duyguları hissetmekten rahatsız oldunuz? Suçluluk, utanç, üzüntü, hayal kırıklığı…. Bu olaydan bir ders çıkarmayı deneyin. Her ne kadar sizi yaralamış olsa da belki de öğrenebileceğiniz bir ders vardır. Kendinize, “Aynı hatayı bir daha yapmamak için ne yapabilirim?” diye sorun.
Kendinizi cezalandırmakta belki de haklı olduğunuzu düşünüyorsunuz, ama cezalandırmak kısır bir döngü ve güçlendirici bir tarafı yok. Kendini cezalandırmak kimseye hizmet etmiyor. Kendinize iyi gelmek için affetmelisiniz.
Adım 5 - Kendini Bağışlama Mektubu
Kendinizi affetmek istediğinizi belirten bir mektup yazın. Bu mektuba kendinizi cezalandırma yöntemleriniz dahil her şeyi yazın. Hissettiğiniz duyguları, endişelerinizi, kaygılarınızı…
Bu mektubu bir oturuşta yazmayı beklemeyin. Tamamlanması birkaç gün, hatta haftalar sürebilir. Kendinize zaman ayırın ve gerçekten yanlış yaptığınız şeyi ve bunun için kendinize verdiğiniz zararı düşünün.
Örneğin, alkol ve madde kullanımı çoğu zaman stresle baş etmek için alınan aksiyonlardır fakat bağımlılıkla sonuçlanabilir. Neden bu yola başvurduğunuzu, bitirmeniz gerektiğini nasıl fark ettiğinizi, size nasıl zarar verdiğini ve şu anda kendinizi nasıl hissettiğinizi yazın. Kendinize dürüst ve merhametli olmak, değişime doğru atılacak ilk ve en önemli adım olacaktır.
Tüm çabalarınıza rağmen kendinize acımaktan, suçlamaktan ve kötü hissetmekten kurtulamıyorsanız, sizi dinleyecek ve çözüm yolu bulmanıza yardımcı olacak bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Psikoterapi, kendinizi anlamanız, şefkat gösterebilmeniz ve affedebilmeniz için uygun yolu bulmanızı sağlayacaktır.
Comments