top of page
Yazarın fotoğrafıMelis Okur

Göç Deneyimi - Göçmen Ebeveynler

Hayatlarına yeni bir yön vermek amacıyla göç kararı veren ebeveynler, yeni taşındıkları ülkede psikolojik, psikososyal ve gelişimsel birçok problemle karşı karşıya kalabilir. Belki de bunlardan en önemlisi yeni dil ve kültürle karşılaşmalarıdır. Aldıkları birçok karar ve adımda yetişkin ebeveyn yeni bir düzene uyum sağlamak zorunda kaldığını hissedebilir. Sonradan öğrendikleri bir dili konuşan, yeni kültüre ayak uydurmaya çalışan ebeveynlerin benlikleri büyük bir yük altındadır.


Tüm bu adaptasyon çabası içinde ebeveyn-çocuk iletişimi önem taşıyan alanlardan biridir. Çocuk, gelişimi sırasında özerkliğini eline alma ve ebeveynlerinden bağımsız bir birey olabilme yolunda çaba gösterir. Çocuğun bu yoldaki sendelemeleri ve çatışmaları göçmen olan ebeveynler için daha da ağır olabilir. Duygusal açıdan ebeveyn, çocuğun bu bireyselliğini yeni bir kültürün içinde kendinden uzaklaşmak, kopmak, onu kaybetmek olarak anlamlandırabilir.


Özellikle ergenlerin deneyimlediği çiftkültürel çatışmalar evde kavgalara, küslüklere ve negatif yaptırımlara zemin hazırlayabilir. Bu bağlamda ebeveynsel anlayış eksikliği çocuğun duygusal yoksunluk yaşamasına sebep olarak, evden ve ebeveynlerinden daha da uzaklaşmasına zemin hazırlar.


Çocuğun yeni ülkede büyümesi ve ebeveynlerin geçmişinin göç edilen ülkeden gelmesi, çocuğun ebeveynlerinin kökensel kültürü tarafından şekillendirilmiş birçok özelliklerini (saygı ile alakalı konular, cinsellik, sosyallik) anlayamaması aralarında kültürel bir boşluk ve çatışmalar oluşturur.


Bu boşluk ancak arada bir köprü kurulması ile giderilebilir. Ebeveynlerin çocuklarla duygular üzerinden iletişim kurabilmeleri oldukça kıymetlidir. İki tarafın da kendi iç dünyalarında yaşadığı çatışmaları birbirlerine anlatmaları ve birbirlerini duymaya çalışmaları; ebeveyn-çocuk ilişkisinin en önemli kaynağı olacaktır.


Yeni alışmaya çalışılan düzen ve kültürde anne baba arasında da çocuklarla olduğu gibi çatışmalar yaşanabilir ve çocuklar bundan etkilenebilir. Tüm bu durumlar kendi içinde çözülemiyorsa, yardım almak sağlıklı bir fikir olacaktır. Göç veya ebeveyn danışmanlığı; ya da kendi kültürüne ait bir topluluğa mensup olmak; ev içi ilişkilerin yeni düzende sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sıkça Sorulan Sorular

​ Online terapi işe yarar mı? Online terapide de yüzyüze seanslarda olduğu gibi aynı işleyiş devam eder. Özellikle pandemi dönemi ve...

Comments


bottom of page