Sık sık gece uykunuzdan uyanıp abur cubura veya herhangi bir yiyeceğe saldırdığınız oluyor mu? Ne kadar yeseniz de bir şekilde sizi tatmin etmiyor ve her seferinde daha fazlasına ihtiyaç duyduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Gece Yeme Sendromu bu davranışın nedenini açıklıyor olabilir.
Tam olarak yeme bozukluklarından biri olarak görülmeyen Gece Yeme Sendromu, birçok kişi tarafından farkına varılmayabiliyor.
Gece Yeme Sendromunun Tipik Özellikleri Neler?
Gece yeme sendromu, günlük tüketilen gıdaların %25lik bir kısmının akşam yemeğinden sonra veya gece tüketilmesi durumudur. Akşam yemeğinden sonra tekrar gıda tüketme isteği gelir ve bu durum gece uykudan uyanarak bilinçsizce mutfağa giderek yemeyle devam eder.
Kişinin uyku düzeni sekteye uğrar, uyku bozuklukları görülebilir ve bu durumun sürekliliği 2 haftadan başlayarak devam eder.
Alınan besinler yüksek kalorili ve kana çabuk karışan atıştırmalıklardır.
Gün içinde yorgunluk ve sersemlik görülebilir, günlük duygu-durum sabahtan akşama doğru düşüş gösterebilir.
Gece yemeleri kaygı, suçluluk, gerginlik ve öfke doğurabilir.
Gece yeme alışkanlığı olan kişilerde sabah kahvaltı yapma alışkanlığı pek görülmez, aç uyanmazlar.
Gece yemesi çoğu kişide aşırı kilo alımına, bel bölgesinde yağlanmaya ve şişman bir görünüme sebep olabilir.
Gece Yeme Sendromunun Sebepleri Nelerdir?
Gece Yeme Sendromu çoğunlukla stresli kişilerde görülmektedir. Stres yönetiminin zayıf olması kişiyi yemeye yönlendirir. Kişinin kaygıyla baş etme çözümü gece buzdolabına giderek yemektir.
Strese bir yanıt olarak görülen gece yemesi devamında depresif duygu-durum halini getirebilir.
Bu bireylerde kortizol hormonu (stres hormonu) ve CRH hormonunun salınımı gece yeme alışkanlığı olmayan bir kişininkine göre daha fazladır.
Bu alışkanlık katı bir diyete yanıt da olabilir. Kişi gün boyunca kalori alımını kısıtladığı için, ihtiyacı olan gıdaya gece mutfağa giderek ulaşır; besin alımı fazla miktarda ve kontrolsüzce telafi edilir.
Gece Yeme Sendromu ile Nasıl Baş Edilir?
Kaygı seviyeniz yüksekse, tekrar eden düşünceleriniz varsa ve kafanız hep birtakım düşünceler ve problemlerle meşgulse; duygularınızı yazmayı deneyin. Düşüncelerin ardında yatan duyguları fark edebilmek ve anlayabilmek, stres yönetimine yardımcı olacaktır.
Stresin kaynağını bulmak stres yönetimine yardımcı bir diğer yöntemdir. Stresi yönetebilmek ve dönüştürebilmek mümkün. Stresle baş etmek için alternatif bir yöntem bulduğunuzda, gece yemeleri de azalacaktır.
Sabah iştahsız uyanmaya rağmen güne az da olsa kahvaltı ile başlamak ve gün içinde eşit dağılımlı öğünlerle beslenmek bu alışkanlığın kontrol edilmesinde önemli bir etken olacaktır. Gün içinde yapılan düzensiz beslenme ve akşam yemeklerini atlamak, gece acıkmasına zemin hazırlar.
Uyku düzeni bu süreçte oldukça önemlidir. Uyuma ve uyanma saatlerinizi düzene sokmanız, gece uyanmalarını engelleyecektir. Uyku düzeni oturana kadar, yatmadan önce papatya, rezene, melisa çaylarından (1 bardak) yardım alınabilir. Yatağa girmeden yarım saat önce içebilirsiniz.
Yoga ve pilates gibi kas ve zihin gevşemesini sağlayan sporlar yapmak, vücudunuzun stres toleransını yükseltecektir.
Diyetisyen yardımı, fizyolojik yardım almanızı sağlar. Yeni yeme alışkanlıkları geliştirmek ve süreci düzene oturtmak tek başınıza yapması zor bir işlemse, bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
Son olarak psikoterapi, gece yeme sendromu tedavilerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT), Diyalektik Davranışçı Terapi (DBT) ve Kişilerarası Terapiler, içerisinde psiko-eğitim de içeren terapilerdir ve kişi tedaviye önce neden gece yediğini anlamakla başlar. Bir uzmandan bu psikoterapi yardımı almak, yeme alışkanlıklarınızı anlayıp anlamlandırmanıza, duygu ve düşüncelerinizle yüzleşmenize ve stres yönetimini öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Comments