top of page
Yazarın fotoğrafıMelis Okur

Anoreksiya Nervoza - Aileler için Rehber

Anoreksiya’ya sadece bir yeme bozukluğu olarak bakmak, kapsamlı bakış açısını kısırlaştırır. Anoreksiya Nervozalı bir kişi, fizyolojik sıkıntılar yaşadığı kadar psikolojik olarak zihniyle de çok büyük bir savaş halindedir. Zayıflama takıntısı kilo alma korkusuna dönüştükçe kişi, çaresiz ve yalnız hissedebilir.


Bu durumda bir ergen için ailenin desteği ergen/çocuk için oldukça önemlidir.


Aileler klinik psikologdan aldıkları rehberlikle; ergene karşı olan tutumlarını değiştirdikçe,

ergen, aileyle daha iyi iletişim kurmaya ve duygusal ihtiyaçlarını daha açık bir şekilde, korkmadan, çekinmeden ifade etmeye başlar.


Ailenin de ergenle birlikte bu süreci anlaması, öğrenmesi ve sabırlı olması çok önemlidir. Bir profesyonelden destek alınırken, ebeveynlerin de anoreksiya nervoza hakkında bilgi sahibi olmaları ve çocuklarıyla ilişkilerini yönetmeye dair fikir edinmeleri ergenin sürecine pozitif etki sağlar.


Aileler çocuklarına nasıl yardımcı olabilir?

-İlk önce şunu bilmeliyiz ki öncelikli hedefimiz hiçbir zaman tartıda gördüğümüz rakamı yükseltmek değil. Odağımız ne ve ne kadar yediğinden, rakamlardan çok ne hissettiğinde olmalı.


-Bu uzun ve sabır gerektiren bir yol, ergene en büyük desteklerden biri burada ailesinin, sizin sabrınız olacaktır.


-Baskı, zorlama, suçlama gibi davranışlar ergeni yemekten ve sizinle iletişime geçmekten daha da uzaklaştıracaktır.


-Bunun yerine anlatmasını bekleyin ve onu dinleyin. Sizden duygusal ihtiyaçlarını merak ettiğinize dair sinyaller aldıkça sizinle daha çok iletişime geçmek isteyecek, hislerini ve düşüncelerini sizinle paylaşmaya hazır hissedecektir.


-Çocuğunuz kilosuna veya dış görünümüne dair sorular sorarsa, “iyileşiyorsun”, “ne kadar hızlı ilerliyorsun”, “biraz daha gayretli olmalısın”, “daha çok yemelisin” gibi iyileşme sürecine veya dış görünümüne dair iyi veya kötü herhangi bir yorumda bulunmayın. Kilosuyla ilgili doğu görüşe ikna etmeye çalışmak yerine ona onun kilosuyla değil hayatı ve kendisiyle (özüyle) ilgilendiğinizi gösterin.


-Sık sık hayatı ve kendisiyle ilgili sohbet edin. Onun yanında olduğunuzu, onun hızında onunla birlikte hareket ettiğinizi ve asla vazgeçmeyeceğinizi hissettirmeye çalışın, fakat anlatması için zorlamayın.


-Bir profesyonelden destek almanın bu süreci atlatmanızda büyük destek sağlayacağı konusunda onunla güven veren konuşmalar yapın.


-İnternetten yeme bozuklukları ve Anoreksiya Nervoza ile ilgili okumalar araştırmalar yapın, sorularınızı mutlaka birlikte çalıştığınız klinik psikoloğa yöneltin ondan ebeveyn danışmanlığı alın.


**Anoreksiya Nervoza mutlaka multidisipliner çalışılması gereken psikolojik bir bozukluktur. Bir psikiyatrist ve klinik psikologdan birlikte yardım alınması; uzmanlar tarafından gerekli görülmesi halinde endokronolog ve beslenme uzmanı ile birlikte tedavinin yürütülmesi gerekir.

225 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sıkça Sorulan Sorular

​ Online terapi işe yarar mı? Online terapide de yüzyüze seanslarda olduğu gibi aynı işleyiş devam eder. Özellikle pandemi dönemi ve...

Comments


bottom of page